utilities

Trappen

Den här bloggen är kopplad till ett projekt Gå till projektet Gå till projektet
Jag slet up linoleummattan i de två översta trappstegen för flera år sedan, men det var så jobbigt så jag fortsatte inte, så det har sett riktigt illa ut rätt så länge. I och med att vi håller på och renoverar vardagsrumsgolvet så passade vi på att beställa trä så det skulle räcka till trappen med. SÅ idag började jag med att fortsätta göra trappen trären.
DSC_1027
Så här ser det ut när man drar bort en liten bit av mattan, en geggig massa med lim under som är ett rent helvete att få bort.
DSC_1028
Att bara få bort mattan kan vara rätt så pilligt.
DSC_1030
Men jag har införskaffat mig en maskin för just det här syftet! Yes, det är en lackfräs som är en maskin vars enda uppgift är att göra något trärent. Med rotorskär så kan man ställa in den att "hyvla" från 0-0,3 mm djup. Om man ställer in den på tex 0,05 mm så river den rent limrestena och så fort man ser träytan ordentligt så ställer man in den på 0 mm så tar den allt som sticker upp över det helt enkelt.
DSC_1032
Och så här ser det ut när det är klart. Det tog en bra stund och man blir genomsvettig och maskinen låter utav bara skogen, men jämfört med att göra det för hand med slip så var det väldigt enkelt.
DSC_1033
En närbild på trärena trappen. Lite ironiskt är det att dom en gång i tiden lade en linoleum-matta som såg ut som furu.. på en furutrappa.
IMG_2320
Sen var det bara att gå efter med en liten slip för att jämna till ytan

En liten film som visar hur effektiv lackfräsen är:

#inlineditbutton