Trapprenovering

2018-06-29
När vi flyttade in i det här huset 2015 så fanns det mycket vi ville fixa. Med tiden så blev det mer och mer. En sådan grej var trappen ned till undervåningen. De flesta golven i huset är helt ok, men trappen hade tygfilt på varje steg så den skulle vi behöva fixa. Vi började med att ta bort hela spaljén och sedan försökte Tina slita bort mattan från stegen, men dom satt åt så hon överlämnade det till mig (hmmm).
Min första idé var att slipa den trären och sen behålla den som den var, men mattan satt så hårt så det blev en hel del skador på stegen när vi slet bort den. Så nästa idé var ett sådant där trappfix-kit, man köpa färdiga skivor med trappnosar och sågar till dom rätt.
Priserna för sådana kit ligger i regel runt 15-20 000 kronor, och då är det inte ens massivt trä, utan någon form av plywood med ekfanér på. Nej, bättra än så kan vi! Jag har ju en fin verkstad, så jag beställde planhyvlad ek från Calexico Wood som kom hemlevererad.
Trappen slipades, spacklades och målades vit, sedan så sågade jag till bakstycken så det blev en stängd trapp vilket passade mycket bättre.
Sedan var det bara att sätta igång och kapa, limma, slipa och fixa trappnosar. Kostnaden för virket hamnade på runt 5 000 kronor, så renoveringen blev helt klart mycket billigare, plus att det är massiv ek!
Trappen är böjd i slutet så jag fick köpa en sådan trappstegslinjal för att mäta, och det blev en hel del meckande med vinklar både för stegen och för bakstyckena för att det skulle bli snyggt till slut.
Men oj vad snyggt det blev! Varje steg är slipad, fräst och sedan borstat så att träådringen känns under fötterna när man går i den, och sedan tre lager med hårdvaxolja för att skydda den för slit och fotsvett.
calendar
En sak jag saknat väldigt länge är en app på till exempel iPad där man kan lägga upp sina sommarplaner. Vi skriver ju givetvis upp i kalendern när vi tar semester, när det är skollov och liknande, men det trängs ju med en massa annat onödig information när man vill sätta sig ned och planera semester, ledighet, aktiviteter. Man vill gärna ha en sjysst översikt över bara det som är relevant. Plus att det är inga kalendrar som har en vy över flera veckor, antingen en vecka, månad eller år. Men just sommaren brukar man ju planera veckovis
Hemma_Bast__Familjen
Så jag byggde en sådan på Hemma Bäst, som redan har en funktion för att hantera familjen, att lägga upp familjemedlemmar och så. Så nu finns där en del under "Familjen" där man kan skapa aktiviteter och se det som en tydlig och enkelt tidslinje

2018-06-29 Inga kommentarer

Bakbord

2017-12-13
bakbord
Min svärfar kom till mig och undrade om jag kunde bygga ett bakbord till honom, vilket egentligen bara är en skiva med kanter som man sätter på köksbänken, och så har den en kant som går ned över bänkkanten så den håller sig på plats. Han köpte limfogad ekskiva som jag utgick från. Ett rätt så simpelt bygge egentligen, men det var lite klurigt att få till att vinklar korrekt. Jag valde att limma ihop skivan med fasade kanter och sen sätta in kilar för att stärka upp fogen.

Här är en video på bygget, som vanligt

tumblr_p0dz3yP0gw1qahuu6o1_500jpg
Behövde ett extrabord till julafton, och jag hade en gammal lastpall som sågen kom på som såg stor nog ut, så den fick bli ett bord. Hyvlar och kapar allt rakt och fint och sen så använder jag en borstmaskin för att få tillbaka den rustika känslan igen. Kanske känns lite bakvänt, men det är enklare att montera raka brädor.

Byggvideo i vanlig ordning:

Vi hade ett vitt runt vardagsrumsbord innan jag byggde vårt nya och det har stått och samlat damm en bra stund. I och med att jag röjde i garaget efter min verkstadsrenovering så var det dags att fixa i ordning det.
IMG_0965
Började med att slipa hela bordskivan och sen sätta ihop golvet, sen var det bara att såga det så det passar på bordet, här limmar jag golvet med polyuretanlim så det ska sitta som berget.
IMG_0975
Sen var det bara att fräsa sidorna så golvet linjerar med bordskanten.
IMG_0978
Sedan lade jag en lång trälist i ett improviserat vattenbad, vilket inte var det enklaste.
IMG_0980
Sen spänna fast det runt bordet så det torkar i den formen, när det är torkat så limmas det fast på kanten
IMG_0010
Sen fräsa och slipa så ytorna möts fint. Fick ta lite lim och slipdamm för att fylla i lite springor som blev.
IMG_0017
Sen bara behandla hela bordet med två lager hårdvaxolja, vilket skapar en väldigt stark yta som står emot fläckar och blir lätt att torka av.
Färdig! Nu ska jag bara hitta någon som vill köpa den också!