profile_cover
4A78D88B-0BF2-429A-A7EE-C4116BC326E8_1_201_a
Jonas Eklundh
Jag är en trevlig prick som bygger hemsidor. Men jag bygger även verandor och trösklar och gud vet vad. Så varför inte en sida som heter Hemma Bäst där saker som gör hemmet till ett roligare ställe?
Nu har jag bestämt mig för vilka högtalare jag ska ha, förutom dem jag beställde innan har jag nu även beställt dessa högtalare:
dynavoice_fx4

Dynavoice Magic FX-4 EX v.3

Två av dessa kommer sitta som bakre surround i rummet, i taket. Då det är begränsat just i baksidan så är detta en av de bättre valen just nu. Dom sitter i taket men då dom är kilformade så kommer dom vara vinklade inåt och framåt lite.
dynavoice_around

Dynavoice Magic Around 5 EX v.3

Dessa är som små lådor som kommer sitta på väggarna. Dom är bara 10 cm tjocka så är inte i vägen för mycket. Dom har en 5,25-tums bas och sedan hela fyra stycken diskanter, en på varje sida för att stråla ljudet åt alla håll.
Canvas1
Så här kommer det se ut när det är klart
Canvas2
Och om man jämför med en skiss på hur surroundhögtalare ska sitta i förhållande till lyssnaren (främre två platser, måste ju utgå från något)
IMG_2226
Det här är den fräschaste bilden på biorummet, det har varit en del saker som legat på önskelistan men efter att jag hade ett Lord of the Rings-maraton i helgen så bestämde jag mig för att det var dags för uppfräschning/tillfixning av biorummet, och fixa klart det jag redan påbörjat.
Det första var det lilla fönstret som fanns i rummet, det har jag täckt med en plywoodskiva som givetvis måste målas.
Det andra är att jag har fixat ventilationen i rummet, det är så skönt! Nu har jag en liten tilluftsfläkt som jag kan sätta på som pumpar in ny och trevlig luft i rummet, samt en luftkonditioneringspump som kyler när sex eller sju personer sitter och värmer upp rummet. Lycka!
klipsch

Ljudet

Men sedan är det ljudet, jag har kört med mina gamla Pioneer S-F80 och S-C80-högtalare sedan 2007 och samtidigt som jag inte vill klaga på dem för mycket så hänger dom tyvärr inte med i kraven på ljudbild. Så jag har beställt fyra nya högtalare, alla från Klipsch.
StolarochDuk
Så här ser rummet ut, det är faktiskt ett riktigt bra rum för en hembio, men det har en hel del begränsningar. En är att de bakre högtalarna har dåligt med utrymme då dörren är precis i hörnet av rummet, så när jag byggde hembion så satte jag upp Canton In-Ceiling högtalare. Dom är inte fantastiska men jag tänkte att det kan säkert duga. Det gjorde det inte.
Struktur
Runt bioduken har jag byggt en ställning för främre surround och centern, och alla dom högtalarna ska ersättas så utrymmet som idag är byggda för mina Pioneer-högtalar vid sidan av duken måste byggas om lite för att rymma dom nya mycket större högtalarna.
A60DA29B-D31C-4D23-A4DB-C3FAABD1E1E0
Så detta är planen, båda högtalarna på varsin sida om duken är Klipsch RP4000F och kommer bi-ampas så dom funkar som både surround och high surround. Sedan är det en Klipsch RP404C som centerhögtalare. Planen är att behålla min Pioneer S-W250S subwoofer framme till vänster och ställa den nya Klipsch SPL-120 på högersidan. Eventuellt ställer jag en av dem bakom främre stolsraden istället, har inte bestämt mig. Och sen ska jag behålla mina S-F80-högtalare som främre wide surround och bakre surround, och flytta mina in-ceiling högtalare till vänster/höger. Eventuellt takmonterar jag två S-F80 som surround och använder in-ceiling till främre wide surround, har inte bestämt mig än.
Front
Sedan med tyget på så kommer det se ut så här, inte så stor skillnad mot innan, men förhoppninsgvis med mycket bättre ljud!
IMG_2215
IMG_2220
Skaffade nyligen en monitorarm till min skärm i kontoret. Jag sitter ofta med benen på bordet och det blir en rätt vriden artbetsställning, men med monitorarmen så kan jag vrida upp skärmen så den är framför mig trots att jag sitter snett så att säga.
IMG_2219
Det var ju fortfarande ett problem med tangentbordet, det är lite svårt att ha i knäet, det blir lite ostadigt. Så jag beställde en skitsnygg "hållare" till det, som gör det enkelt som tusan att ha i knäet medan musen är kvar på bordet. Enda nu är att jag borde ha en kudde på bordet för benen...
IMG_2217
Sedan hade jag min baslåda på golvet och hade fötterna på när jag sitter som vanligt, men det var inte speciellt bekvämt, så bad sonen mäta i höjdled vart min häl och min tår var när dom var liksom som jag ville ha dem, så byggde jag en skiva i en vinkel att ha fötterna på, superbekvämt! Jag gillar ju att sitta bakåtlutad så ett vanligt fotstöd från IKEA hjälpte liksom inte riktigt, men med den här skivan vart det perfekt!
IMG_2218
IMG_2212
Ignorera alla sladdar i bilderna, det ska fixas - vilket år som helst :) Och den där kudden skulle ju kunna vara viloplats till katten när jag inte använder den.

19 feb 10:59 Inga kommentarer
IMG_2135
Kändes som att det behövdes! var så mycket grejer i det här lilla rummet, så med två nya ekskivor så finns det rum för det mesta, och blev rätt så snyggt med!
IMG_1820
Så här såg det ut innan, lite väl stökigt
IMG_2077
Jag beställde lite moduler från Hobbyzone för att inreda min hobbyhörna lite snyggare och är supernöjd! Allt är på sin plats och ser väldigt prydligt ut. Ja, till man börjar med något projekt i alla fall, sedan är det ett himla stök!
IMG_2160
IMG_2027
Detta är en grej jag velat ha länge, en hylla bakom soffan där man kan ställa kaffekoppen när man ser på TV. Sågade till en grov ekskiva och satte på sidodelar så den står på golvet och sedan hålls den på plats av soffan.
Det är även två stycken USB-uttag med både USB-A och USB-C inmonterad i den, så man kan ladda sin iPhone, iPad eller liknande när man sitter där. Riktigt smidigt!

Ny kaffemaskin

2020-09-25
IMG_1929
Min kära son tycker det är väldigt viktigt med en manuell espressomaskin och jag vill också ha en, dock så är det lite meckigt att dona med om man ska göra kaffe till flera samtidigt. Men han var på mig att det var nedsatt pris på The Sage Barista Express, så jag krypte till korset.
Det är en snygg maskin, inget snack om den saken. Har bara druckit en kopp kaffe från den än så länge, så blir väl lite inställningar att göra helt enkelt.
IMG_0427
Detta är den befintliga maskinen, en mycket bra maskin och helautomatisk. Jag kommer behålla den eftersom det är lite enklare som sagt när man är fler som ska ha kaffe, eller om man inte orkar köra manuellt.
En trappa är ju rätt smidig för att ta sig till från en våning till en annan. Rutschkana är ju nice, men svår åt ena hållet. Så trappan får bli kvar. Men utrymmet under trappan är ju ibland riktigt drygt. Det är en så underlig form så ordentlig förvaring kan vara riktigt klurigt.
Så här ser min trappa ut. Nåja, inte riktigt, den är faktiskt sväng åt höger precis på slutet men det orkade jag inte försöka återskapa här. Trappan går ned i gillestugan i källaren och jag har länge tänkt att det smidigaste vore att förvara all "elektronik" under trappen. Det vill säga förstärkare, spelkonsoller, spelkontroller osv osv. Jag har kollat på olika hyllor och sådant men inte varit nöjd med hur det skulle se ut.
Screenshot2020-08-10at124750
Så en tanke är ju att bygga in hyllorna tillsammans med trappen, så här.
Screenshot2020-08-10at124806
Till vänster i bilden blir mediahyllorna, där står alla spelkonsoller och allt annat bös som hör till. Till höger så har vi istället två hyllor för diverse förvaring och plats för till exempel dammsugare på golvet under, kan bli smidigt!
Sen ett par smäckra dörrar på det, så man döljer allt! Dörren för mediahyllorna har någon form av väv i mitten för att släppa igenom radiosignaler för kontrollerna till exempel.
Screenshot2020-08-10at124816
Och så här skulle det se ut när man har öppnat den, kan bli rätt så smart!
Screenshot2020-08-10at124832

Spelbord

2020-08-10
Jag har en idé för ett spelbord som ska stå i vardagsrummet. Det blir mer och mer brädspel här hemma och något som de flesta spelbord har är att i mitten är det en nedsänkning där spelplan och sådant kan vara. Men det vore ju sjysst att kunna använda det som ett vanligt bord med, så därför är tanken att normalt ser det ut så här.
Screenshot2020-08-10at121322
Men så kan man fälla upp mittensektionen och där är det klätt med filt och spelplan och sådant kan leva där.
Screenshot2020-08-10at121901
Och på varje sida finns det tre lådor för saker som kan vara viktigt för varje spelare, plus liksom "fack" mellan dem där man kan lägga mobiltelefonen till exempel, eller liknande. Har även funderat på dryckesbehållare och sådant, men inte riktigt fått klarhet i hur och var, än.
När jag renoverade köket för fem år sedan så satte jag en vit MDF-skiva på sidan av köksön för att det skulle gå i samma stil som övriga täckskivor från IKEA. Länge har jag velat byta ut den mot något finare, lite mer åt det rustika hållet egentligen. Så nu är det fixat.
Jag skruvade loss skivan som satt där och använde de måtten för att kapa till gammalt virke som jag sedan planhyvlade på ena sidan så jag kunde skruva fast dem mot den skivan.
IMG_1702
Borstat med Makitas borstmaskin, vilket rengör virket samt framhäver ådringen
IMG_1701
Fäster alla skivor från baksidan på gamla täckskivan, sen sågar jag till det enligt måtten
Sen kapade jag två lister som passar på sidorna och borstade hela med min Makita borstmaskin (fan vad jag gillar den) och sen oljade jag in allt med Danish Oil.
IMG_1703
Älskar Danish Oil!
Och helvete vad snyggt det blev! Med lite smideskrokar på så kan jag hänga alla mina gjutjärnspannor där, och det ser helt fantastiskt ut! Har ett par till täcksidor i köket som jag kan förvandla på samma sätt, och nu är jag lite taggad!
IMG_1705
Fatta vad snyggt det blev! Så väldigt mycket min stil!
IMG_1706
Och med gjutjärnspannorna upphängda på krokarna, så snyggt och behändigt! Jag älskar det!
Weblog
#inlineditbutton