4A78D88B-0BF2-429A-A7EE-C4116BC326E8_1_201_a
Jonas Eklundh
Jag är en trevlig prick som bygger hemsidor. Men jag bygger även verandor och möbler och gud v...
weblog

Weblog

09
aug
2011

Sopskåp

20:54 2062, Inga kommentarer
Sopskåp
Jag håller på och bygger ett sopskåp till vår nya veranda som jag byggde för två år sedan. Det blev liksom aldrig av och nu äntligen har jag tagit tag i det där.
Men det var svårare än vad jag trodde. Själva konstruktionen är enkel nog, och känns stadig nog med. Men problemet är själva luckan. Ihopskruvad och klar så väger den 26 hela kilo, inget man direkt öppnar med ena handen när den andra är upptagen med en soppåse. Nej, här måste vi ha hjälp.
Jag frågade runt lite och kom till slut fram till att gasfjädrar är nog det mest passande, men det var lite svårt att hitta sådana i butik, och vilken styrka (Newton) ska jag ha, behöver jag en eller två, hur ska dom monteras?
Det var någon som tipsade mig att dom finns på Biltema i formen av reservdelar till bakluckor. Efter mycket velande och dubbelcheckande på Valeryds hemsida så köpte jag två stycken gasfjädrar på vardera 350N.
Väl hemma konstruerade jag ett fäste till dem, så jag skulle kunna sätta fast dem i skåpet och i luckan. Och sedan besökte jag Valeryds sida där man kan räkna ut hur starka fjädrar man behöver. Jag räknade dock baklänges. Jag fyllde i L1 vilket var 940mm, Vikten satte jag till 26 kilo och antal fjädrar till två. Sedan testade jag mig fram med L2 tills newtonvärdet blev 350N. Så då fick jag reda på att L2 skulle vara 210mm. Vilket jag tolkade som att fästet i luckan skulle sitta 21 cm från gångjärnet, vilket jag också satte det.
Men efter att ha satt dit båda gasfjädrarna så gick det inte att stänga luckan, den flög upp av sig själv igen direkt. Men vad tusan!
Ok, jag insåg snabbt att den där uträkningen inte gav mig alla svar jag behövde. Visst, 21cm in från gångjärnen, men kraften som gasfjädern hjälper till med är ju också beroende på i vilken vinkel den sitter i, eftersom luckan är olika tung åt olika håll enligt hävstångsprincipen.
Så jag är fast, jag har försökt att fästa den på många olika sätt men har inte hittat något som funkat. Antingen orkar den inte hålla upp luckan eller så flyger den upp av sig själv.
Här ser ni konstruktionen och de två ställen jag kan fästa gasfjädern i den. Antingen lodrätt eller vågrätt, men på Valeryds beräkningsverktyg så visar ju den lilla skissen att gasfjädern sitter i en 45-gradig vinkel, så jag antar att jag måste göra detsamma, och för att göra det måste jag sätta upp en snedställd regel i sidan, men det känns som att jag vill vara helt säker på detta innan jag går vidare. Jag skulle vilja ha exakta mått. Jag skriver om detta på byggahus-forumet och jag vet inte vart man annars kan vända sig annat än till en riktig hantverkare, och det vill jag ju inte :)