Det där förenklade receptet satte verkligen fart på mitt brödbakande. Förra helgen bakade jag i två dagar för att hjälpa en kompis vars man fyllde jämnt. Hon kom över med ingredienserna och jag fick baka en massa bröd. Fantastiskt koncept!
Jag blandar oftast ihop degen i maskin men i helgen gjorde jag det även för hand. Det känns extra speciellt när jag rör i en skål med en träslev. Jag borde ha haft lång kjol och huckle på mig.
IMG_1142
Det värsta med bröd är att det lätt kan bli torra och tråkiga om de inte blir uppätna relativt snabbt. Ett bröd som höll sig bra var de skållade limporna, ett recept från Brunkebergs bageri. Jag är dock inte så förtjust i söta bröd. Om jag minns rätt är det både sirap och honung i de limporna.
IMG_1152
Ett av bröden jag bakade till 40-årskalaset var Tortanto. Det är honung i det brödet också men det är å andra sidan inte ett bröd man äter till frukost utan snarare på ett buffébord eller som förrätt. Den här gången dekorerade jag bröden med flingsalt och de örter jag hade i bröden, salvia och basilika. Jag tycker om när bröd är vackra.
Jag har alltmer börjat röra ihop det jag har hemma i mina bröd. I helgen misslyckades jag rejält när jag bakade ett bröd med bland annat morot i. Jag hade råkat dubblerat saltmängden vilket tydligen förstör brödets jäsning. Jag muttrade en stund men räddade sedan brödet genom att göra en till deg och blanda i de ojästa bröden. Det blev ett bröd med hård skorpa och helt ok. Ungefär så här:
50 gram jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl gräddfil
1,5 dl mild youghurt
1 msk salt (vill man ha mindre salt bröd tar man mindre)
1 morot
ca 1 dl krossat linfrö
2 dl grahamsmjöl
vetemjöl tills degen släpper kanterna samt vid utbakning
Låt jästen lösas i vatten. Blanda i övriga ingredienser. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Baka ut till frallor eller limpor. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i 200 ° i ca 20-30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Idag testade jag att baka tekakor Sonen åt 3 på raken vilket är ett gott betyg från honom. Jag ska snart smaka dem själv också.
IMG_1169
Nästa projekt är att testa att baka kex. Jag är lite sugen på Parmesankex även det ett recept från Brunkebergs bageri.
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst
#inlineditbutton