Brödbakning

2012-02-04
johansson-helene-brod-fran-brunkebergs-bageri
Jag beställde en brödbok som heter Bröd från Brunkebergs bageri och var ivrig på att få boken och börja baka. När jag sedan fick boken älskade jag den. Den är skriven med en del humor vilket känns som ett plus. Fina bilder. Men recepten var fulla av surdegar, föberedelser som krävde dagar i förväg. När jag vill baka vill jag göra det på en gång, inte vänta in en surdeg som ska matas varje dag i en massa dagar. Jag blev tjurigt trotsig och tänkte minsann inte gegga med surdegar. Så läste jag en bloggmika design som handlade om brödbakning. Hon inledde med ett enkelt grundrecept till brödbakning.
50 gram jäst
5 dl degvätska (tex vatten, fil, osv)
1 msk salt
Valfritt mjöl tills degen släpper degformens kanter
Bearbeta i 10 minuter i maskin, längre för hand
Jäs i 30 minuter
Baka ut
Jäs i 30 minuter
In i ugnen i ca 200°
Receptet är så förenklat och samtidigt så fritt så jag genast började baka bröd. Jag tog det jag hade hemma. Det ena brödet med vatten som degvätska, lite olja och durumvetemjöl för en mer känska av medelhavsbröd. Det andra brödet fick fil och mjöl som degvätska, rågmjöl och lite annat som jag hade kvar. Brödet gick snabbt att baka och det är bara att baka när man känner för det, precis som jag vill ha det.
I samma blogg läste jag ett recept på Janssons skållade, ett recept på en limpa från just den brödbok jag själv har. När jag läste receptet på bloggen så kändes det inte så komplicerat. Det var ingen surdeg i receptet men däremot en skållning som man skulle göra dagen innan själva bakningen. Ok då, tänkte jag och bakade även det brödet (fast då tog jag faktiskt fram min receptbok). Det var längre jäsningstid men till slut hade jag 4 limpor färdiggräddade med lite pauser för skjuts till dotterns discodans.
Jag älskar det lugn jag känner när jag bakar bröd. Jag tror inte jag tänker på något särskilt när jag bakar bröd. Bara fokus på att knåda och se "geggamojja" förvandlas till något vackert, väldoftande och gott.
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst