Köksdrömmar

2014-12-06
KungsaIterkok
Jag har alltid drömt om ett stort kök. Gärna med en separat matplats. Med gott om avlastningsplats för mina plåtar när jag bakar. Ett socialt kök där jag kan laga mat men samtidigt prata med någon. Vilket jag tror man lättast uppfyller med en köksö. Här kan man läsa bra tips på vad man ska tänka på när man planerar för en köksö.
Jag älskar materialet betong men tycker att det lätt kan bli en steril känsla av det. Men om man har en bänkskiva i laminat, träfärgad i samma nyans som golvet så man får upp värmen i köket. Ett kök måste vara varmt och hemtrevligt. Det ska liksom vara som en stor varm moderlig famn att komma in i köket. Man ska vilja stanna där och skapa fantastiska dofter och smaker. I alla fall... skulle man kunna ha en betongskiva på köksön?
Betongen skulle matcha de stålfärgade detaljer vi redan har i kyl/frys, brödrost, kaffemaskin, sodastream, mixer osv. I bilderna ovan, lägg märke till den smarta detaljen med ett dolt utrymme för elkontakt.
Vi köksön vill jag har ett par sittplatser. Antingen kan någon av barnen sitta där och göra läxan medan jag lagar mat och samtidigt kan hjälpa dem. Eller så är det en social plats för den som inte lagar maten utan vars uppgift är att roa kocken. Jag har alltid gillar de där pallarna i stål som finns.
Frågan är om det blir för kallt med stål mot betongskivan? Kanske är pallen med träsits bättre? Men viktigt då att träsitsen finns i samma nyans som bänkskiva och golv. Eller så kör man trä rakt igenom för värmens skull?
Ett annat sätt att mjuka upp betongen är att ha en handukshängare, se bilden ovan, dock lite gladare färg på handduken än på bilden. Där skulle det även hänga grytlappar. Jag saknar närheten till en sådan som vi har det idag.
För att få en varmare ton i denna köksö av betong, kan man ställa en förvaringslåda i trä på den. Den trälåda jag hittade passar bra för färska örter. Annars hade jag tänkt mig en trälåda för olivolja och salt- och pepparkvarn eller andra kryddor som ofta används. Det var en sådan tuff förvaring av kryddor att jag var tvungen att ta med den bilden också.
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst
#inlineditbutton