Crock Pot

12 september 14:06
Nu har jag köpt en Crock Pot! Jag skulle säga "vi" men det var jag. Tina tröttnade på att laga mat hemma och då jag tagit hand om all tvätt så bytte vi, så nu ska jag laga maten hemma och hon ska tvätta.
Och jag gillar inte alls att laga mat, så alla genvägar välkomnas! Jag googlade på "Jag är trött på att laga mat!" och hitta en massa trådar från Familjeliv (så klart) och efter en stund så kom jag in på flera diskussioner om just "slow cookers" och jag har tänkt på det förut flera gånger, så nu slog jag till!
SCCPBPP605-060-Lifestyle-Hero-no-text-910x524jpg
Så vad är en crock pot eller slow cooker då? Jo, det är egentligen rätt så enkelt. I stället för att komma hem från jobbet och ta fram köttet, sätta på vatten till riset, hacka upp rotfrukter och gud vet vad så kan allt förberedas i förväg. Så på morgonen så skivar man upp kött, grönsaker och allt möjligt gott och lägger in i crock-pottan och sedan ställer man timer så den startar automatiskt och sen står och puttrar på låg värme i allt från fem till åtta timmar och när man kommer hem så har man färdiglagad mat som står på varmhållning.
Den drar ungefär lika mycket el som en glödlampa, vilket är mindre än vad ditt kylskåp drar, och eftersom värmen är så låg så kan inget brännas vid eller liknande.
Enligt uppgift så är det mycket smakämnen som bevaras vid tillagning under längre period, samt att många rätter (köttfärssås till exempel) helt klart gagnas av att stå länge och dra till sig.
då den är under lock så förlorar maten heller ingen vätska, så kött förblir saftigt och man behöver inte tillföra mer vätska som annars skulle koka/ånga bort.
Ska bli väldigt spännande!

Tron för Sigge

3 september 10:27

Har länge tänkt att vår katt borde ha en lite "tron" att sitta på där han kan se ut genom fönstret samtidigt som han har det bekvämt.
Screen_Shot_2017-09-03_at_103045
Det är en väldigt enkel konstruktion med 10mm björkplywood. Från början tänkte jag att den skulle ha ett litet tak men Tina föreslog att den skulle ha en öppning så han kunde smyga in i den också, så det fick bli så.

Verkstad Remake

16 augusti 16:20
Verkstad_Hammer2
Så det är en del som har hänt, har rivit ut hela verkstaden och flyttat ut den i garaget, samt att min nya såg har kommit och den har blivit ihopmonterad och inflyttad i verkstaden. Sen har det slitits ned väggar och isolering och nästa steg är att få in ny isolering samt nya väggar. Mycket att göra!

Del två ute nu, ny isolering, upp med OSB och gips samt dra avloppsslangar för spånsugen och det mesta av elen klart

Del tre uppe, det är inte helt klart, alltid något som ska fixas, men kanske inte blir några fler delar just nu eftersom det mesta fungerar. Vi får se

Ny såg

1 april 12:58
Nu har jag beställt en ny såg inför mina verkstadsplaner. Vilket i och för sig innebär att verkstadsplanerna behöver förändras rätt så mycket för det här är en speciell såg.
8e496d7a4bb0bf507868
Det är en Hammer C3 kombinationsmaskin. Den har formatbord (sådan inbyggd släde), 30cm sågklinga och en slitsklinga (för att fräsa spår på upp till 19cm breda). Då det är en kombinationsmaskin så har den även inbyggd vertikalfräs samt rikt- och planhyvel, så många av de hobbymaskiner jag har hemma kommer ersättas av denna.
VerkstadHammer
Nya verkstadsplaner
Hammer är ett märke från Felder, som bygger de proffssågar du ser på vilket snickeri som helst. Det här är deras "billiga" märke men fortfarande proffskvalitet, så det känns jäkligt spännande!
579c1bf4cd888afe19fca43729023c49bd554e15
Jag beställde den med deras Silent Wave-skär i hyveln, vilket ska vara både tystare och längre hållbarhet. Det går även att köpa till långborrssutrustning till bordet men det var inget jag beställde direkt.
0b9f33e33bb0add26ecf626f238c5e9db624c579
Och, vertikalfräsen har möjlighet att byta ut 30mm-spindeln till ett anhåll för stavfräsar, det vill säga sådana fräsar man köper till vanliga överhandsfräsar, vilket är ett stort plus

1 april 12:58 Inga kommentarer

Verkstadsplaner

18 februari 08:42
Även om Verandataket och grillhörnan är viktigare så kan jag inte låta bli att planera lite för verkstaden. När vi flyttade till det här huset så var en av de saker jag såg fram emot var en större verkstad (än ett hörn i vårt gamla garage).
Och även om jag kan drömma om att bygga en ordentligt stor verkstad så ska man ju göra det bästa av det man har. Och just nu har jag slängt upp bänkar längs med väggarna och sågbordet mot en av dem. Det är inte direkt trångt, men det känns lite ogenomtänkt. Så därför har jag planer!

Förrådet

Verkstaden är i det som var förrådet för huset, vi har även en bod ute på baksidan där saker som man har i förrådet förvaras. Så det här utrymmet kan vara enbart verkstad, vilket är härligt som tusan.
Genom rummet går en stor H-balk som inte lär flytta på sig i första taget. Sedan har vi två dörrar i en ändan. Annars är det fritt fram för fantasin
Verkstad

Arbetsyta

Så här är tanken, in med ett stort arbetsbord i mitten som är 240x120cm stor för att rymma hela skivor vid behov. Integrerat i det är en hyvelbänk från Sjöbergs.
Sedan en bänk längs med ena väggen för att kapa längre brädor. Sen ett mindre bord mellan dörrarna samt ett större bord i högre ändan för lite olika bänkverktyg.
Alla bord är fästa i bärlinor fastskruvade direkt i väggen
bord

Verktyg

Placeringen av verktyg är tänk som så att gersågen ska givetvis vara på långsidan (där jag har den idag faktiskt) tillsammans med fräsbordet som inte har någon nivåreglering. Under det bordet placeras planhyvel som då står på en hylla som kan dras fram vid behov, det är ok att den inte är i bänkhöjd.
På det lilla bordet står rikthyvel, som måste kunna justeras i höjdled och därför inte passar i samma linje som gersågen och bredvid den står bandsågen
I mitten står givetvis sågbordet inmonterat i det stora arbetsbordet.
verktyg

Skivmaterial

Jag jobbade mycket för att få till det så jag kan kapa skivmaterial på bordsågen, och med det här upplägget så kan skivan lutan mot rikthyveln som då fungerar lite som inmatningsbord till sågen.
skiva

Hyllor

Och sedan en uppsjö med hyllor för virke och annat. På övriga väggar ska det vara verktygstavlor efter behov.
hyllor

Spånsug

Sedan kommer vi ju till spånsugen. Idag har jag en jätteliten ståendes under ett bord och en massa flexrör dragna överallt, men det blir stopp i dem hela tiden och jag vill skaffa mig en riktig spånsug. I skissen här har jag dragit rören över maskinerna längs med väggen samt undvikit 90-graders böjar. Tanken är att där varje rör slutar ska det sitta ett spjäll och sedan ett flexrör ned till maskinen
spansug
Sugen till sågen är lite klurigare dock. Dels så måste det röret fortsätta till rikthyveln men det måste också gå under h-balken. Då jag inte vill göra en sväng "runt" balken så måste den monteras på väggen i en höjd som är under balken, sen får sågbordet så går det en förgrening ut och kommer sedan ned från taket, så får jag ha något hål i arbetsbordet för slangen sen.

18 februari 08:42 Inga kommentarer
#inlineditbutton