Växthus

IMG_3147
Sommarens projekt har varit att bygga ett växthus att odla en massa roliga saker i.
Jag och min fru har alltid gillat att odla kryddor och annat under sommaren. När vi bodde i lägenhet så var balkongen full av basilika, tomater, gurka och annat kul.
För ett år sedan flyttade vi till hus med trädgård och allt vad det innebär. Vi fick frågan av min frus mormor om vi ville ha hennes gamla växthus då hon inte använder det längre. Självklart ville vi det. Så en blåsig lördag i april i år åkte vi till hennes mormor för nedmontering av växthuset. Det står i instruktionerna att när man ska montera växthuset måste det vara absolut vindstilla och sol. Men det stod inget om vädret vid nedmontering så vi körde på i blåsten.
Det var inte det allra enklaste att få bort glasrutorna då man fäster dem med silikon. Vi använde en sån där spatel som man tar bort tapeter med, funkade bäst. 51 glasrutor var vi tvungna att ta bort innan vi kunde skruva ner själva aluminiumramen. Av dessa 51 så gick det nog åt en 7-8st som vi hade sönder när vi monterade ner växthuset.
Eftersom glaset nu inte skulle räcka så bestämde jag mig för att köra på isolerplast i taket och därmed skulle glaset räcka till väggarna.
Först fick jag skrapa rent alla aluminiumprofiler från gammalt silikon.
Efter det så började jag med att gräva ut en grund där växthuset skulle stå. Efter surfat runt i diverse olika trädgårdsforum insåg jag att det finns massor av tillvägagångssätt när man ska göra grunden till växthuset. Det var allt från att bara ställa växthuset på marken utan förarbete till att gjuta en betongplatta att ställa det på.
Jag bestämde mig för att gräva ut en grund där jag placerade lecablock (som jag sedan kunde skruva fast ramen i). Sedan fyllde jag ut insidan av lecablocken med den jord jag grävt bort. Krattade ut jorden så att jag fick en jämn yta. På den placerade jag sedan markduk.
När markduken var på plats så byggde vi odlingslådan i formen av ett "L". Sedan lyfte vi den på plats och fyllde den med jord och resten av utrymmet med grus.
Sedan började arbetet med att montera ihop själva växthusramen bestående av en massa aluminiumprofiler. Med lite hjälp av grannarna så skruvade vi ihop växthuset relativt snabbt. Eftersom vi inte satt i några glas så vägde växthuset ännu inte så mycket. Nu var det bara att lyfta det på plats.
När det väl var på plats och fastskruvat i lecablocken så började arbetet med att sätta glas och montera isolerplastskivorna i taket.
Det gick både snabbare och enklare att montera glasskivorna än vad jag hade trott på förhand. Först satte man den nedre glasrutan med silikon i kanterna och knäppte fast den med små hålla som spännde fast glaset mot ramen. Sedan var det bara att lyfta på nästa ruta. Man var tvungen att sätta en liten bygel på nedre glasrutan som den övre kan vila på.
Med alla glas på plats var det bara att bege sig till Plantagen för att köpa några färdiguppdrivna tomatplantor, gurkplanta, basilikia, timjan och rosmarin.
 • Jonas Eklundh 2013-06-25
  Jonas Eklundh 2013-06-25
  Skitcoolt! Vart ju riktigt bra!
 • Michael Karlberg 2013-06-25
  Michael Karlberg 2013-06-25
  Tack. Ja, det blev riktigt bra.
 • Benjamin 13 maj 20:31
  Benjamin 13 maj 20:31
  Ser jättebra ut! Funderar på att bygga ett växthus av gammla fönster och undrar hur grunden står sig? Står växthuset rakt och stadigt ännu?
Kommenterar som gäst
* Det här fältet är obligatoriskt
#inlineditbutton